Over Meike

Mijn naam is Meike van Riel en sinds zestien jaar schilder ik in Utrecht. Ik schilder op grote doeken tot twee meter breed of hoog, met olieverf of acrylverf. Hoewel ik ook graag op kleiner formaat schilder.

Toen ik begon met schilderen gebruikte ik acrylverf. Op het gebruik van alleen dit medium had ik mij toegelegd om een eigen stijl te ontwikkelen. Na vele jaren werken met acrylverf koos ik ervoor om te gaan werken met olieverf. Het ontdekken van andere materialen en combinaties van materialen gaf mij meer mogelijkheden. Het werken met Oost-Indische inkt, gekleurde inkt, houtskool, inkt-pennen en ecoline heb ik me eigen gemaakt. Ook verdiepte ik me in het maken van beelden met zwarte was.

Hoewel ik enkele jaren geleden toegelaten ben tot de kunstacademie, heb ik er destijds toch voor gekozen om zelfstandig verder te gaan. Ik wilde mijn persoonlijke ontwikkelingsproces voorrang geven, mijn eigen stijl blijven ontwikkelen en ik wilde graag blijven exposeren. Als kunstenaar heb ik behoefte aan feedback en het gesprek over kunst. Over wat je wilt zeggen met je werk of juist niet. Daarom heb ik meerdere jaren lessen gevolgd bij door mij zelf uitgekozen docenten. Door in gesprek te gaan met ervaren kunstenaars kwam ik tot inzichten over het schilderwerk. Mijn inspiratie zit hem vooral in de mens. Het gebruik van "wit" te midden van de kleuren is een metafoor. Wit staat voor iets wat iedereen bezit; het mens zijn. Ik noem het de "essentie". In het jaar 2022 is er een andere fascinatie aan het ontstaan. Aan het einde van de zomer 2022 ben ik mij hiervan bewust geworden. De onderwerpen zijn "solisme" en "eenvoud". 

Graag schilder ik met muziek op, zoals jazz of klassiek. Muzikanten zoals Maceo Parker en Miles Davis klinken door de ruimte. 

Inkt pentekeningen van bloemen, de Domtoren of andere gebouwen maak ik graag ter plekke. De pentekeningen zijn sinds 2019 vervaardigd als reproducties. En worden deze in steeds meer winkels en steden verkocht. 

De laatste vijf jaar exposeer ik met regelmaat in Utrecht, andere steden en in het buitenland. Werk van mij hangt inmiddels in landen zoals; Amerika, Engeland en Canada. Er verschenen kunstwerken in de catalogus in New York 'ínternational contemporary artists, Voll 8'. Deze catalogus wordt onder andere verkocht bij het Santa Barbara Museum of Art in the U.S.A.

Je kan altijd vrijblijvend een afspraak maken als je interesse hebt om kunstweken in het echt te zien.

Luister hier de Podcast over Meike.


meikevanriel@hotmail.com  / +31 6 48144005  

meike van riel - beeldend kunstenaar @all rights reserved