Recent werk 2023

Meike van Riel brengt haar onderwerp abstract tot uitdrukking op het canvas. Schilderend met een palet aan kleur van olieverf of acrylverf.

Tegen het einde van 2022 is haar fascinatie gaan veranderen. Voorheen stond het thema 'het menszijn' centraal. Zij gebruikte de 'niet' kleur' wit als metafoor voor dit thema.

Met de tijd veranderde het kleurgebruik en de composities bracht zij steeds meer terug naar een eenvoudiger beeld. Naar aanleiding van een gesprek met een kunstenaar-collega over wat je aan het verbeelden bent, kwam haar nieuwe onderwerp aan het licht.

Zij ontdekte dat ze steeds meer gefascineerd is geraakt door 'eenvoud & solisme'. Vaak zijn complicaties terug te brengen tot eenvoud en kan het simpeler zijn dan je denkt.

Letterlijk komt dit minimalistische beeld steeds meer terug in haar kunstwerken. De composities worden steeds eenvoudiger.

Wat samengaat met dit onderwerp voor haar is 'solisme'. Alleen of solo ervaren wij de wereld. We delen de raakvlakken. Je kan terugvallen en vertrouwen op jezelf. 

Ook dit komt abstract terug in haar kleurgebruik en het minimalisme van de werken.

Toewerkend naar een serie van tien grote doeken waarin dit thema wordt verbeeld. Tien werken van 1.25 meter bij 1.25 meter. Allen lijken zij een kleur te vertegenwoordigen. Een kleur met daaronder vele lagen andere en zelfs complementaire kleuren. Nuances en composities, die je ervaart als je ervoor staat. Het doek op je in laten werken, hierdoor kunnen de kleuren als het ware gaan 'leven'.

meike van riel - beeldend kunstenaar @all rights reserved