ARTIST STATEMENT

Mijn schilderen zie ik als een dialoog met het canvas en een onderzoek om het thema vorm te geven. De methode, de middelen en vooral het proces hierin zijn belangrijk voor mij. Mijn abstracte werken vormen hierbij de verbeelding van dit proces.

Inhoudelijk word mijn "zoektocht" gedreven door mijn fascinatie voor het thema "het menszijn". In het abstracte werk gebruik ik de niet-kleur wit als metafoor voor de mens. Het kleurgebruik erom heen zijn gerelateerd aan de emoties en de inspiraties. Zo hoop ik dat dit geheel een schilderij is waar de kijker het gevoel bij krijgt wat ik wil uitdragen toen ik het schilderde. Dat vind ik eigenlijk het mooist. Mocht de toeschouwer een totaal andere beleving hebben, is dit natuurlijk ook zeker interessant. Welke facetten in het schilderij maken deze andere beleving?

Eind van de zomer 2022 ben ik mij ervan bewust geworden dat het onderwerp zich verschuift of veranderd. De thema's "solisme" en "eenvoud" gaat een rol sprelen in mijn schilderwerk.

In 2005 ben ik begonnen met schilderen. Niet zoals de gebruikelijke wijze om te abstraheren vanuit realistischer werk. Naar de schilders benodigdheden winkel in Utrecht gegaan en heb ik  veel papier en verf gekocht. Ik wilde direct abstract werken, dit was heel moeilijk. Composities maken, het leren  kennen van het materiaal, het kleurgebruik ontdekken en het mengen van kleuren ontdekken. Ik had de neiging allerlei mediums te gebruiken, daarentegen heb ik mij toegelegd op één medium, om dit volledig te leren kennen en een eigen stijl te ontwikkelen.

Na heel veel oefenmateriaal, wat in de prullenbak is verdwenen en tien jaar schilderen met acrylverf (waarvan weken elke dag), ontstond er een eigen stijl. Later ben ik olieverf gaan toevoegen aan mijn materiaalgebruik. Inmiddels maak ik abstract werk tot twee meter breed of hoog met acrylverf of olieverf.

Het schilderen met kleur in de vorm van acryl en olieverf is belangrijk, omdat ik met een verschillend palet aan kleur de achterliggende gedachte kan uitdrukken. Esthetiek is voor mij van belang in het werk, maar nog belangrijker vind ik de composities van verschillende vormen en kleuren ten opzichte van elkaar. En hoe zich dit in zijn totaal weergeeft.

De technieken die ik gebruik kunnen heel divers zijn per schilderij. Per werk gebruik ik technieken die het beste passen bij wat ik wil weergeven. Mijn materialen waarmee ik werk bestaan uit kwasten en soms paletmessen. Maar zo kan ik ook met een spons, doek of een mesje werken, mocht dit het beoogde effect beter vangen.

Mijn inspiratie ontstaat grotendeels vanuit mijn gedachten, gevoel en de omgeving waarin ik mij verkeer. Bekende kunstenaars inspireren mij en beïnvloeden waarschijnlijk onbewust mijn werk. Dit kan net zo het geval zijn bij minder bekende kunstenaars, die ik ontdek.


meike van riel - beeldend kunstenaar @all rights reserved